دال و سقف هالوکور
یکی از جدیدترین روش ها برای اجرای سقف، استفاده از دالهای پیش ساخته هالوکور میباشد. هالاکور که کلمهی انگلیسی میباشد به معنی مجوف یا توخالی است؛ توخالی بودن این قطعات علاوه بر کاهش حجم بتن مصرفی باعث کاهش بار مرده سقف میشود. ساخت دال های هالاکور از سال ۱۹۵۰ شروع شد که میتوان برای تولید این قطعات از بتن معمولی و یا بتن پیش تنیده استفاده کرد.
محل ساخت دال هالوکور
محل ساخت دالهای هالوکور بسته به پروژهی اجرایی متفاوت است، در پروژههایی که حجم کاری زیاد است، این قطعات در محل احداث پروژه تولید میشوند، در غیر این صورت در کارخانه تولید شد و سپس به محل پروژه انتقال داده میشوند.
مزایای استفاده از دال هالوکور
اتمام سریع پروژه، کاهش هزینههای ساخت، امنیت بیشتر ساختمان و مقاومت در برابر زلزله، همگی بخشی ازاهداف اصلی مهندسان عمران در انجام پروژهها میباشد که با استفاده از دالهای هالوکور دستیابی به این اهداف آسانتر میشود.
مزایای جامع دالهای هالاکور شامل موارد زیر میباشد:
· افزایش سرعت اجرای پروژهها تا ۶۰٪
· عدم نیاز به قالب بندی
· کاهش بار مرده سقف
· تولید سریع کارخانهای با کیفیت بالا
· افزایش طول دهانه باربری تا ۱۲ متر
· کاهش وزن سازه و در نتیجه مقاومت در برابر زلزله
· کاهش هزینه تمام شده نسبت به موارد مشابه
· عدم نیاز به جکهای نگهدارنده
· استفاده از فضای توخالی داخل هالوکورها جهت عبور دادن تاسیسات مکانیکی و الکتریکی
· به علت وجود حفره، عایق صدا و حرارت
موارد استفاده از دالهای هالوکور
با در نظر گرفتن تمامی مزایای ذکر شده، از دالهای هالوکور برای ساخت سقف، دیوار و کفپوش خانهها، آپارتمانهای مسکونی، ساختمانهای اداری، بیمارستانها، واحدهای صنعتی، هتلها، سالنهای ورزشی، استخرها و پارکینگها استفاده میشود.
معایب دالهای هالوکور
· نیاز به نیروی اجرایی ماهر
· نیاز به سرمایه اولیه بالا
· مقرون به صرفه نبودن در اجرای پروژههای کوچک
مراحل اجرای سقف هالوکور
۱. آرماتور بندی
با لحاظ کردن نشیمنگاه دالهای هالوکور آرماتور بندی شروع میشود و تنها تفاوت اجرای این تیرها، بتن ریزی تیرها در دو مرحله میباشد که بعد از آزماتور بندی صورت میگیرد.
۲. نصب قطعات پیش ساخته هالوکور
بعد از تکمیل کردن نشمینگاه دالهای هالوکور، عملیات اجرای سقف با قرار دادن سقفهای پیش ساخته هالوکور توسط جرثقیل شروع میشود. بلند کردن این قطعات با توجه به طول دهانهها و وزن پنلها، توسط تسمههای پارچهای، سیم بکسلها و یا بوسیله گیرههای مخصوص حمل پنل انجام میگردد. پس از قرار دادن دالهای هالوکور فاصله بین آنها با ملات پر میشود و در برخی مواقع آرماتورهای حرارتی قرار داده شده و مقداری بتن روی آن ریخته میشود.